Sharing is the new Buying

Collaborative economy

Läs hela …

Har ni tänkt på en sak?
Hur vi ibland börjar tänka annorlunda. Utan att tänka på det.
Och agerar annorlunda. Utan att tänka på det.
Då förändras samhället. Och vi tänker ”- var det inte bättre förr !?”

Något som kommer få oss att tänka och agera annorlunda är ”Collaborative Economy”.
Det är ett uttryck för de nya ekonomiska mönster som kommer nu när digital kommunikation börjar vara en självklarhet.

AirBnb och Etsy är exempel på den nya kollektiva samhällsekonomin som växer fram.
AirBnb är är en onlinemarknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende. Hemsidan innehåller mer än 500.000 privata hem i 192 länder och 33.000 städer. Från starten i augusti 2008 till juni 2012 förmedlades 10 miljoner nätter på Airbnb.
Etsy är en näthandelsplats där människor runt om i världen nätverkar för att köpa och sälja unika varor. Sidan innehåller över 1 miljon butiker, och har drygt 30 miljoner medlemmar. Allt som säljs måste vara antingen över 20 år gammalt, handgjort eller hantverksmaterial.

Kännetecknande för Collaborative Economy ( ”peoples economy”, ”sharing economy”, ”cirkulär ekonomi”…) är att tjänsten skall ge mervärde genom att dela något och att de som använder tjänsten känner tillit till att avsikten bakom tjänsten är för en bra sak.

Ett dilemma för samhället är hur vi ska hantera värdet som skapas i dessa tjänster. Ofta bygger det på tjänster eller varuutbyte mellan personer. Och det har visat sig svårt för att inte säga omöjligt, att få in i skattesystemet, eller andra rättsliga trygghetssystem.
Innebär det då att Collective Economy inte är bra?
Absolut inte – det är mycket spännande. Det tar oss ytterligare ett steg mot ett bättre samhälle.
Men många delar i vår gammalekonomi måste tänka om! Vad innebär det när människor delar sina privata grejer eller kunnande med andra, utan att gå vägen via ett företag eller annan etablerad strukturekonomi?
Hur kommer resebranschen påverkas? Kommer hotellen försvinna? Räcker det att vi har 100 bilar i varje stadsdel istället för 1000 stycken? Kommer cykelaffären försvinna, kommer vi baka varandras bröd och dela ut i trappuppgångarna?
Kommer bussarna i kollektivtrafiken åka tomma när människor åker med varandra? Och varför skall vi gå till en shoppinggalleria när det är så mycket trevligare att umgås med vännerna, efter att jag med några klick; bytt till mig nya skor, får kläderna tvättade och en ny bättre begagnad grill som jag drömt om länge.
Och grillen visade sig finnas två kvarter bort, tjejen kom med den på cykel och nu är hon en av mina gäster. Nice :-)